Održana uvodna konferencija projekta [email protected] – projekt koji mijenja turističku perspektivu predstavljen javnosti

OBJAVLJENO 30.4.2021.  |  AUTOR: Admin
Održana uvodna konferencija projekta AT@AT.CB – projekt koji mijenja turističku perspektivu predstavljen javnosti

U petak, 30. travnja, održana je uvodna konferencija projekta Active Tourism Meets Advanced Technology in Cross-Border Area - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., u kojem sudjeluju Varaždinska županija kao vodeći partner te Turistička zajednica Varaždinske županije, Općina Csurgó i Sveučilište Pannonia, Nagykanizsa kampus, kao projektni partneri.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.245.215,36 eura, od čega EU sufinancira 1.058.433,04 eura (85%) iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. (Europski fond za regionalni razvoj).

Konferencija je započela govorom Radimira Čačića, župana Varaždinske županije, nakon čega su uslijedile uvodne riječi predstavnika partnera - Jánosa Füstösa, načelnika općine Csurgó, Nikolette Simon, voditeljice projekata pri Sveučilištu Pannonia Nagykanizsa i Mirana Bojanića Morandinija, direktora Turističkog ureda Turističke zajednice Varaždinske županije. 

Uslijedilo je predstavljanje vizija centara za posjetitelje koji se planiraju postaviti u sklopu projekta u Varaždinu i u Csurgú. Na konferenciji je predstavljan i glavni cilj projekta – privući turiste u pogranična područja Mađarske i Hrvatske omogućavanjem nastanka novih sadržaja za pronalaženje lokalnih turističkih atrakcija. Upravo centri će pružiti dodatne mogućnosti za istraživanje baštine i ukloniti vremenske i prostorne barijere među posjetiteljima instalacijom digitalnog prozora zahvaljujući kojem će moći komunicirati direktno. Aplikacija za pametne telefone bazirana na virtualnoj stvarnosti i gamifikaciji, a koja će se moći preuzeti besplatno, omogućit će spajanje prekograničnog područja i dodatnu popularizaciju ruralnih područja u turističkom smislu, uz poštivanje načela održivog razvoja. 

Konferenciju je moderirao Ante Klečina, voditelj projekta, iz Varaždinske županije. Voditelj je u završnim riječima naglasio: „Pred nama su novi izazovi koji će rezultirati povećanjem kvalitete i kvantitete turističke ponude mađarskih i hrvatskih regija uz Dravu. Elektronički prozor između dva centra za posjetitelje tek je simboličan čin spajanja dva kraja uz našu rijeku. Siguran sam da će on biti poticaj mnogim turistima i građanima da i fizički često prelaze rijeku te tako i stvarno potaknu turistički, ekonomski i društveni razvoj čitave naše prekogranične regije“.

Konferencija je bila namijenjena ciljanim skupinama projekta – pružateljima turističkih usluga, vlasnicima i menadžerima turističkih i kulturnih atrakcija, posjetiteljima i široj javnosti. Okupila je ukupno 31 sudionika, a održana je online, putem Zoom platforme, uz osiguran simultani prijevod jezika projektnih partnera.