Predstavljanje aplikacije za pametne uređaje u sklopu EU projekta [email protected]

OBJAVLJENO 16.5.2023.  |  AUTOR: Marko Cmrečak - TZ

Nakon završetka građevinsko-obrtničkih, elektrotehničkih i strojarskih radova u podrumu Županijske palače u kojem će se na površini od gotovo 400 kvadrata prostirati Centar za posjetitelje, u sklopu EU projekta Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. predstavljena je i aplikacije za pametne uređaje, koja je bila važan dio zajedničke suradnje s mađarskim partnerima.

Predstavljanje aplikacije za pametne uređaje u sklopu EU projekta AT@AT.CB

Sve se odvija u sklopu EU projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.“, čija je ukupna vrijednost 1.545.287,06 eura, a s 85 posto se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014. - 2020. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Grad Csurgó i Sveučilište Pannonia, Nagykanisza kampus.

Tijekom provedbe EU projekta realiziran je niz aktivnosti, napomenuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.
- U sklopu projekta smo nabavili opremu visoke tehnologije koja se sastoji od multimedijske prezentacijske opreme, kao što su laserski projektori, računala i audio sustav, 3D umjetničkih kiparskih objekata, a imat ćemo hologramsku projekciju te sustav videonadzora. Treba istaknuti da smo izradili i bazu vlasnika i upravitelja kulturne i prirodne baštine na projektnom području, održali cikluse treninga za dionike u turizmu i vlasnike objekata namijenjenih za turiste, organizirali međunarodnu konferenciju u Varaždinu s velikim odazivom posjetitelja, a nakon uspostave centara za posjetitelje u Varaždinu i Csurgóu, aplikacija koju predstavljamo bit će svojevrsna poveznica s turističkom ponudom u oba kraja – rekao je pročelnik Majhen.

To je ujedno dodatna vrijednost ovoga projekta u sklopu Interreg V-A Programa, čiji je slogan „Gdje rijeke spajaju“. Upravo je povezivanje ljudi na pograničnom području te razvijanje zajedništva i suradnje jedan od ciljeva ovog EU projekta.
- Jednako je važno što će budući posjetitelji i turisti biti upoznati ne samo s urbanim, već i ruralnim dijelovima Varaždinske županije te mađarskog Csurgóa i njegove okolice. Centri za posjetitelje će poslužiti kao polazišna točka, što je dodatan plus turističkoj ponudi, a lokacije na ruralnim dijelovima županije na koje će ih voditi ova aplikacija kao poticaj za daljnje istraživanje – naglasio je Majhen.

Mađarski partneri sa Sveučilišta Pannonia, Nagykanisza kampus, su u sklopu projekta razvili mobilnu aplikaciju koja, uz same turističke informacije, sadrži i pet igrica najavio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.
– Igrice su izrađene na temelju 3D modela, a temelje se na tzv. proširenoj stvarnosti. Turistima će se prillikom obilaska pet lokacija od Andrijine kule u Knegincu preko Grebengrada, utvrđenoga grada Bele i crkve sv. Martina u Varaždinskim Toplicama, pa do Prangera – stupa srama u Vinici, omogućiti igranje igrica ispred stvarne pozadine. Cilj aplikacije vezane uz projekt je uz pomoć suvremenih informacijsko-komunikacijskih alata učiniti turističke atrakcije dviju regija dostupnima svima, pa i preko granice. Koristeći proširenu stvarnost, igre na iskustven način utjelovljuju doba povezano sa zajedničkom povijesnom ličnošću, Andrijom II. – ističe Mališ.

Aplikacija u potpunosti obuhvaća kulturno-povijesne i prirodne vrijednosti dviju regija kroz prikaz izgrađenog okoliša, a funkcionira na način da vodi turiste da posjete pet točaka od interesa s Hrvatske i Mađarske strane, kako bi tamo mogli odigrati igru i skupiti bodove.
- Možemo učiti kroz zabavu proučavajući atrakcije vezane uz centre za posjetitelje u Csurgóu i Varaždinu. Uz pomoć aplikacije možemo putovati kroz vrijeme i preko granica, čak i od kuće. Međutim, glavna svrha aplikacije je potaknuti korisnike da posjete mjesta u dvjema regijama. Igre u aplikaciji pružaju mogućnost opuštanja za sve uzraste, dok su navedene točke od interesa opisane u aplikaciji na 3 jezika (hrvatski, engleski i mađarski), a uz njih se nalaze i trojezične info ploče koje prolaznicima pojašnjavaju također osnovne detalje iz njihove prošlosti – zaključio je Mališ.

Aplikaciju je predstavio Krisztián Bakon, asistent predavač na Sveučilištu Pannonia, Nagykanisza kampus, čiji su informatički stručnjaci razvili potreban softver koji se rijetko može pronaći na sličnim aplikacijama.
- Aplikacija za pametne telefone koji koriste operativni sustav Android, a koja se može preuzeti s Play Storea pod nazivom „Active Tourism“ pomaže u promicanju atraktivnosti u prekograničnim područjima. Ona predstavlja 42 točke atrakcije, uključujući centre za posjetitelje, te nekoliko kulturnih, vjerskih i povijesnih lokaliteta u Hrvatskoj i Mađarskoj. Štoviše, 5 različitih mobilnih igara razvijeno je korištenjem tehnologije proširene stvarnosti – napomenuo je Bakon.

Sama tehnologija proširene stvarnosti može se definirati kao mogućnost prikazivanja i postavljanja sadržaja u stvarnom prostor s kamerom mobitela onoga što se ne vidi u stvarnosti.

- Ovi sadržaji su trodimenzionalni objekti s kojima korisnik komunicira kako bi dovršio igru. Aplikacija počinje uvodnim videom, gdje Andrija II. traži od igrača da mu pomogne u borbi protiv opasnosti koja prijeti kraljevstvu. Nakon toga, cilj igrača je završiti svaku igru, koja se sastoji od izlaska iz labirinta, rješavanja zagonetke, borbe s vitezom, sudjelovanja u streljaštvu i izgradnje zida dvorca, a na kraju ga očekuje posebna zlatna nagrada – otkrio je samo dio Krisztián Bakon.